MAAK HET LICHTER ! INLOOPHUIS TOON WAALWIJK

February 2020

Hoe het ooit begon...

10-2-2020 :

Bron: BN/DeStem

Jan Diependaal maakt met CD het leven met kanker lichter
WAALWIJK - Het weerzien met gastvrouw Rietje Westerburger van Inloophuis TOON was zaterdagmiddag hartverwarmend voor Jan Diependaal. De kunstenaar en zanger uit Made presenteerde er voor veel belangstellenden zijn CD 'Maak het Lichter', zaterdag tijdens het open huis.


Het leven van Jan en zijn vrouw Hennie stond in 2007 op z'n kop. Bij Hennie werd een eierstoktumor ontdekt die al snel slechte vooruitzichten bood. Het echtpaar ging op zoek naar een plek waar mensen die te maken krijgen met kanker in een ongedwongen sfeer samenkomen. 
,,Bij ons in de buurt was niet veel, dus kwam ik uit bij Inloophuis Toon Hermans, zoals het toen nog heette", herinnert Jan zich. ,,Ik heb daar een aantal maanden samen met Hennie wekelijks een middag geschilderd. Rietje was de gastvrouw die ons de eerste keer ontving. Toen ik haar net, na ruim twaalf jaar weer zag, leek het alsof er niets veranderd was."
Je hebt het leven voor kanker en het leven na kanker. Als de diagnose eenmaal gesteld is, vallen er veel zekerheden weg; de wereld ligt in stukken
Jan Diependaal

534

Tijdens een druk bezocht open huis van Inloophuis TOON presenteerde Jan Diependaal zaterdagmiddag zijn CD 'Maak het lichter'. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan gastvrouw Rietje Westerburger. © Marcel Donks

Toch is er veel veranderd. In november 2007 verloor Jan zijn Hennie aan kanker en vorig jaar werd bij hem zelf prostaatkanker gediagnosticeerd. ,,Je hebt het leven voor kanker en het leven na kanker. Als de diagnose eenmaal gesteld is, vallen er veel zekerheden weg; de wereld ligt in stukken. Die onzekerheid zorgt voor donkere tijden: een emotionele achtbaan waarin je terechtkomt. Ik voelde echter al snel de drang om me hier tegen te verzetten: het licht op te zoeken."

Die zoektocht werd geleid door de muzikale activiteiten van Jan. Voor zijn verjaardag in 2007, net voor Hennie stierf, kreeg hij van haar een mondharmonica. Hij voelde zich schatplichtig aan haar om daar wat mee te doen. Van een mondharmonica-leraar kreeg hij de tip te gaan zingen. In Jan-Marie Wouters uit Dorst vond hij een muzikale steun en toeverlaat. 
,,Bij hem legde ik ook als eerste het idee neer een CD uit te brengen, gekoppeld aan Inloophuis TOON als goede doel. Zijn enthousiasme gaf mij het laatste zetje en nu, een half jaar later, wordt de CD met prachtig artwork van Corine van Garderen in een vol inloophuis gepresenteerd: fantastisch toch?"
Eerste exemplaar….

Rietje Westerburger mocht zaterdagmiddag het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van Jan. Zij gaf aan vereerd te zijn door het initiatief. ,,Prachtig als een gast zoiets voor ons doet.
Jan verwoordt het zelf ook mooi: als je hier bent, wordt de ziekte niet minder, maar het voelt wel lichter. Je hebt kanker, maar je bent het niet: dat is de kern. We hopen dat veel mensen van de CD van Jan zullen genieten." 

Met een minimale donatie van 10 euro aan Inloophuis TOON krijgen mensen de CD van Jan Diependaal gratis. 

interview met Jan Diependaal

1-2-2020 :

Hier kun je een interview met Jan Diependaal bij hrtmedia zien:
http://www.htrmedia.nl/televisie/programma-s/jan-diependaal-van-inloophuis-toon-over-wereldkankerdag